01 June 2013

Review Filem: Now You See Me (2013)


Now You See Me
"Now you don't"

Anda minat filem konflik? Anda minat persembahan magis? Anda minat filem aksi? Now You See Me adalah gabungan ketiga-tiganya. Ini bukanlah filem sihir. Tetapi hanya filem silap mata biasa, dan dipersembahkan dengan gaya yang lebih hebat, dan di adunkan dengan adegan cemburu, balas dendam dan kejar mengejar. Dimulakan sama seperti filem 'Ocean Eleven', dengan kehidupan awal empat orang ahli magis. Kemudiannya dipercepatkan masa setahun selepas keempat-empat mereka bertemu dengan misi merompak wang dari bank perancis, dari akaun pemilik syarikat insuran, hinggalah wang dari peti besi besar, dengan gelaran 'The Four Horseman'

Pengarah mampu membuatkan penonton tergamam dalam beberapa babak, dan lega dalam beberapa babak. Tergamam dengan aksi-aksi magis yang ditunjukkan. Lega dengan segala penjelasan aksi magis. Ianya umpama permainan pengarah untuk buatkan penonton rasa tidak puas selagi filem ini tidak menerangkan segala trick magis, dan seterusnya membuatkan penonton tidak sedar durasi 155 minit berlalu dengan sangat pantas. 

Pengarah melonggarkan watak keempat-empat ahli magis ini, berjaya membuatkan penonton tertanya-tanya. Itu adalah seni yang akhirnya dijawab pada penghujung filem ini. Jika anda juga tertanya-tanya dengan filem ini, apa salahnya anda cuba tonton dahulu.

Wajib Tonton!
Rating: 8.5/10

No comments: