01 June 2013

Review Filem: Fast & Furious 6 (2013)


Fast & Furious 6
“All roads lead to this"

Francais ke 6 bagi siri Fast & Furious, Fast & Furious 6 membawakan pelakon-pelakon utama yang sama seperti Fast & Furios 5. FIlem ini sekali lagi dihidupkan dengan watak Brian (Paul Walker) dan Dom (Vin Diesel), yang sedang menikmati kehidupan yang hidup sebagai bersara jutawan. Ejen kerajaan Hobbs (Dwayne Johnson) sekali lagi mencari mereka, tetapi berbeza kali ini, Hobbs datang dengan membawa misi untuk mereka.

Filem ini terlalu hebat. Itu adalah kelebihan filem ini. Dan itu juga adalah kelemahan filem ini. Babak-babak aksi lasak yang membawa penonton terbuka mulut sememangnya mengkhayalkan. Namun, babak yang terlalu hebat ini membuatkan penonton akhirnya tergelak kerana kebodohan filem ini yang terlampau berkhayal.

Pengarah mempunyai beberapa kekuatan bagi filem ini. Yang pertama, beliau mempu menggabungkan kelima-lima filem sebelum ini untuk disatukan dalam sebuah filem. Ini akan menjadikan peminat siri Fast & Furious sedikit teruja dan meninggalkan perasaan emosi yang mendalam ketika babak kematian beberapa pelakonnya. Ini membuatkan penonton yang tidak pernah melihat siri-siri sebelum ini berasa tertanya-tanya.

Kedua, filem ini terlampau pantas. Babak pertama, dengan muncul flip car yang mampu menterbalikkan apa-apa sahaja kereta. Diikuti dengan babak kereta kebal. Seterunya dengan babak kejar mengejar dengan kapal terbang. Terlalu banyak adegan dan aksi yang sangat menarik sehingga membuatkan penonton ternganga luas. Ini adalah kelainan filem ini yang membuatkan filem ini unik dan berlainan dengan filem-filem lain sebelumnya, yang hanya dipenuhi dengan aksi kejar mengejar dengan kereta.

Dalam Fast & Furious pertama, yang memandu kereta adalah manusia. Yang menjadikan filem itu tergerak adalah skil-skil memandu kereta yang tersendiri.  Tetapi filem ini terus membuang segala logik akal yang ada. Ya, ianya terlalu penuh dengan imaginasi.

Must Watch
Rating: 8/10


No comments: