24 April 2013

Review Filem: Bunohan (2012)



Bunohan 
"Yah tak malu dengan kasih sayang kita, walau sampai jadi haiwan merangkak atas bumi"

Berlatarbelakangkan kawasan di sempadan di selatan Thai dan Malaysia; Bunohan mengisahkan kisah tragik antara tiga adik-beradik Ilham (Faizal Hussein), Bakar (Pekin Ibrahim) dan Adil @ Bunga Lalang (Zahiril Adzim) di samping bapanya yang uzur, Pok Eng (Wan Hanafi Su). Adil pelarian peninju Tomoi yang menjadi buruan penganjur tinju haram kerana Adil lari dari pertandingan oleh sebab hampir tewas. Ilham seorang pembunuh upahan diupah oleh bos penganjur tinju haram Siam. Bakar asalnya seorang guru, yang berniat untuk memilik tanah ayahnya seluas 30 ekar di tepi pantai. Kepulangan tiga orang adik-beradik itu akhirnya menimbulkan segala macam memori sedih sewaktu tinggal di Bunohan. 
Baca sinopsis penuh di laman web Bunohan.

Sebuah persembahan filem abstrak yang menaikkan elemen-elemen kehidupan, kekeluargaan dan tamak haloba dalam set kehidupan melayu kelantan. Filem ini mampu membuatkan penonton terbuai dengan persoalan-persoalan yang pelbagai sambil menonton. Bagi penonton yang mendahagakan aksi-aksi lasak, tumbuk-menumbuk atau tembak menembak, filem ini adalah tidak sesuai untuk anda. Namun, gaya lasak yang minima (walaupun terdapat aksi bunuh membunuh) telah menyelamatkan filem ini dari lebih memberatkan penonton. Plot dan konflik yang diselang-selikan dengan pelbagai perlambangan telah menyesakkan dada penonton. 

Pengarah (Dain Said) berjaya menonjolkan kreativiti beliau dengan membiarkan penonton sendiri berinteraksi dengan fikiran mereka untuk memahami sendiri pelbagai perlambangan-perlambangan berat yang disampaikan. Terdapat sedikit elemen-elemen mistik diselitkan secara ringan, sesuai dengan kehidupan melayu sendiri yang dikelilingi oleh pelbagai elemen mistik. Unsur-unsur kemelayuan juga ditonjolkan dengan senjata yang digunakan oleh Ilham untuk membunuh, iaitu menggunakan taji. Satu perkara yang aku sangat kagum adalah pengarah fotografi, Charin Pengpanich yang bagi aku berjaya meninggalkan kesan kepada filem melayu. Pada bahagian skrip pula tidak begitu mantap, terdapat beberapa perkataan yang tidak sesuai, kaku dan janggal didengar, walaupun hampir 100% diolog yang diucapkan adalah behasa melayu berdialek kelantan yang agak mustahil untuk faham keseluruhan skrip tanpa subtitle bagi mereka yang bukan berasal dari komuniti kelantan. Lakonan barisan pelakon yang hebat juga lebih menghidupkan dan membuatkan penonton berasa lebih selesa (tidak rasa dibuat-buat) untuk bersantai mendengar penuturan dialek mereka. 

7 star out of 10


Beberapa fakta dari PerangFilem:
  • Bunohan dihasilkan oleh syarikat perfileman Apparat yang dimiliki oleh Dain Said sendiri dan diwakili di peringkat antarabangsa oleh Easternlight Films.
  • Bunohan diambil dari nama sebuah kampung di sempadan Thailand dekat Kelantan (Tumpat), sempadan wilayah Narathiwat Thailand. Dikenali dgn nama “tanah jahat”. Berlaku banyak pertelingkahan rakyat Thailand yang menyebabkan pembunuhan. 
  • Ada berpendapat dulunya di zaman Jepun berlaku banyak pembunuh, jadi nama singkatan Bunohan. > Terdapat pepatah mengenai kampung Bunohan “menghina seseorang dari kampung Bunohan adalah sama seperti menghina penduduk sekampung”. 
  • Kampung tersebut juga merupakan tempat asal ritual pemulihan tradisional yang dikenali sebagai “Main Puteri”, sebuah upacara yang dilangsungkan untuk mengusir roh-roh yang dipercayai sebagai punca penyakit psikologi.

Aku hanya orang biasa yang minat filem, bukan pakar malahan tiada asas sedikit pun berkaitan ilmu perfileman. 
Jadi apa yang aku tulis hanyalah pandangan peribadi aku sahaja. 
Lagi pun, dalam internet penuh dengan review-review dari pakar -pakar filem, apa salahnya baca review dari orang biasa pula kan?

No comments: